U NAŠOJ ŠKOLI ODRŽANA RADIONICA MEMORY WALK (KORACI SJEĆANJA)
RADIONICA

Danas su sa učenicima naše škole održane radionice u okviru promocije metodologije Memory Walk (Koraci sjećanja).

Naznačena aktivnost je realizovana u okviru projekta “Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today” koji u saradnji sa Kućom Anne Frank (Amsterdam, Holandija), Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i fondacija Humanost u akciji BiH realizuju na području Bosne i Hercegovine. Naznačeni projekat je finansiran sredstvima Evropske unije, a pored Bosne i Hercegovine, aktivnosti u okviru istog projekta realizuju se i u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

Memory Walk predstavlja obrazovnu metodologiju koja podržava i ohrabruje kritičko razmišljanje o praksama komemoracije kroz edukativne filmove koji su snimljeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. Naznačeni filmovi pomažu učenicima da razgovaraju o načinima na koji se historija predstavlja kulturnom baštinom, te potiču raspravu o mogućim pogrešnim interpretacijama historijskih događaja i manipulacije sjećanja.

Učenici naše škole sa društvenog izbornog područja su imali priliku pripremati i radove o lokalnim spomenicima u Goraždu, koristeći upitnik za analizu spomenika koji su dobili od strane trenera Kerima Somuna, inače nekadašnjeg učenika naše škole, i Soraje Zagić, koji su danas posjetili našu školu.

Danas je dogovorena realizacija i drugih projektnih aktivnosti u Goraždu, a koje će biti realizovane u 2017. godini između Kuće Anne Frank i Inicijative mladih za ljudska prava u BiH i naše škole.

RADION RADI

About

Categories: Uncategorised
takipçi hilesi takipçi kazan takipçi hilesi takipçi kazan takipçi hilesi takipçi kazan takipçi hilesi takipçi kazan